Yönerge

KOCAELİ BAROSU AVUKAT HAKLARI MERKEZİ YÖNERGESİ

 

I. BÖLÜM

 

Amaç, Kuruluş ve Dayanak

Amaç

Madde 1: Bu Yönerge ile Kocaeli Barosu bünyesinde kurulan Avukat Hakları Merkezi'nin kuruluşu, örgütlenmesi, görev, yetki, çalışma usul ve esasları düzenlenmektedir.

 

Kuruluş                                                                      

Madde 2: Kocaeli Barosu’nun 18/04/2012 tarih  ve 19/14 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile Avukat Hakları Merkezi kurulmuştur.

 

Hukuki Dayanak

Madde 3: Bu yönerge, 19.03.1969 tarih ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 95. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

II.BÖLÜM


Merkezin Amaç ve İlkeleri

Madde 4:  Avukat Hakları Merkezi’nin amacı hukukun üstünlüğünü, savunmanın ve yargının bağımsızlığını ilke  edinerek; ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde avukat haklarının tanınması, uygulanması, geliştirilmesi ile avukatların, avukatlık mesleğini yerine getirirken veya avukatlık sıfatları nedeniyle yaşadıkları sorunların ve hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla mesleki ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmak ve Baro Yönetim Kurulu’na bu yönde yardımcı olmaktır. 

 

III. BÖLÜM

 

TANIMLAR

 

Birlik : Türkiye Barolar Birliği’ni,

 

Baro : Kocaeli Barosu’nu,

 

Yönetim Kurulu : Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu’nu,

 

AHM  : Avukat Hakları Merkezi’ni,

 

Koordinatör: Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu’nun kendi içinden belirlediği Avukat Hakları Merkezi ile ilgili sorumlu yönetim kurulu üyesini,

 

Sorumlu Avukat: Kocaeli Barosu bünyesinde iş gören ve münhasıran bu iş için görevlendirilen avukatı .

 

Gönüllü AHM Üyesi: Gönüllü olarak Avukat Hakları Merkezi faaliyetlerinde görev almak isteyen Kocaeli Barosu’na kayıtlı avukatı,  

 

Yürütme Kurulu :  Kocaeli Barosu Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu’nu,

 

Avukat Hakları Merkezi Kurulu:  Gönüllü olarak Avukat Hakları Merkezi faaliyetlerinde görev almak isteyen, merkeze kaydını yaptıran Kocaeli Barosu’na kayıtlı avukatlarım tamamını ifade eder.

 

Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu

 

Madde 7: Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu, Kocaeli Adliyesi yargı çevresinde  görev yapan 5 (beş), Gebze Adliyesi yargı çevresinde görev yapan 3 (üç), Gölcük Adliyesi yargı çevresinde görev yapan 1 (bir), Körfez Adliyesi yargı çevresinde görev yapan 1 (bir), Karamürsel Adliyesi yargı çevresinde görev yapan 1 (bir), Kandıra Adliyesi yargı çevresinde görev yapan 1 (bir) olmak üzere toplam 11(on bir) gönüllü Avukat Hakları Merkez üyesinden oluşur.

 

Yürütme Kurulu, Avukat Hakları Merkezi ile ilgili sorumlu yönetim kurulu üyesinin tavsiyesi ile Baro Yönetim Kurulu tarafından, Yönetim Kurulunun görev süresini geçmemek kaydıyla  en fazla 2 sene ile sınırlı olmak üzere atanır.

 

Baro Yönetim Kurulu tarafından atanan Yürütme Kurulu; kendi içerisinden Merkez Başkanı, iki başkan yardımcısı seçer. 

 

Baro Yönetim Kurulu; Yürütme Kurulu üye sayısını, ihtiyaca ve gereklere uygun olarak koordinatörün tavsiyesi ile değiştirebilir.  

 

Bir yıllık çalışma dönemi içerisinde mazeretsiz olarak üst üste üç ya da toplamda altı toplantıya katılmayan Yürütme Kurulu üyesinin görevine, Koordinatörün önerisi ile Baro Yönetim Kurulu tarafından son verilebilir. Bu takdirde karar tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Baro Yönetim Kurulu tarafından yeni bir atama yapılır.

 

 IV. BÖLÜM

 

Koordinatörün, Sorumlu Avukat ve AHM Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

 

Koordinatörün Görev ve Yetkilileri

Madde 8: Avukat Hakları Merkezi ile Baro Yönetim Kurulu arasındaki eşgüdümü sağlamaktır. Koordinatör üye, dilediği toplantıya izleyici olarak katılabilir.

 

Sorumlu Avukat Görev ve Yetkileri

Madde 9: AHM sorumlu avukatı, AHM’ye yapılan başvurulara ilişkin evrakları esas numarası vermek suretiyle dosyalar, alınan kararlar doğrultusunda işlem yapar ve tüm bu aşamalardaki çalışmalar ile yazışmaları ilgili dosyada saklar. Gelişmeler hususunda AHM Başkanı’nı  bilgilendirir. AHM tarafından yapılan çalışmaları, 6 ayda bir rapor hazırlamak suretiyle koordinatör aracılığıyla Baro Yönetim Kurulu'na sunar. Sorumlu Avukat, Yürütme Kurulu toplantılarına izleyici olarak katılır.

 

Avukat Hakları Merkezi Kurulu ve Yürütme Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

Madde 10: Avukat Hakları Merkezi Kurulu’nun, Yürütme Kurulu eliyle gerçekleştirdiği görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:

a)   Avukatlık onuru ve meslek düzeninin korunmasına, mesleğin adalet amaçlarına uygun olarak yürütülmesine yönelik çalışmalar yapmak,

b) Avukatın avukat kimliği nedeniyle uğradığı her türlü saldırıya karşı çalışmalar yapmak.

c) Avukatın; mesleki standartlar çerçevesinde görev yaptığı sırada karşılaştığı her türlü baskı, engelleme, taciz veya haksız bir müdahale ve benzeri durumlara ilişkin sorunları tespit etmek, anında müdahalede bulunmak, rapor düzenlemek ve yayınlamak.

d) Avukatlık mesleğinin gelişmesine, avukat haklarının korunmasına, sosyal ve ekonomik durumlarının geliştirilmesine yarayacak inceleme ve çalışmalar yapmak,

e) Mesleki dayanışmanın sağlanması ve devamlılığı için her türlü çalışmalarda bulunmak.

f) Avukat hakları ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kurmak, geliştirmek ve işbirliği yapmak,

g) Hukuk mesleği içinde olanların ve toplumun avukat hakları alanında bilgisini ve duyarlılığını geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmak,

h) Amacı ile ilgili gördüğü diğer her türlü etkinlik ve çalışmalarda bulunmak. 

 

V. BÖLÜM

 

İşleyiş 

Çalışma Esası

Madde 11: Çalışmalar gönüllülük esasına dayalı olarak yapılır.

 

Görev Süresi

Madde 12: Avukat Hakları Merkezi organlarının görev süresi 2 (iki) yıl olup, Baro Genel Kurulu'nu takip eden ilk ay içerisinde yapılacak olan toplantıda yeniden seçim yapılarak organlar belirlenir.

 

Merkez Toplantıları

Madde 13: Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu ayda bir toplanır. Toplantıların gün ve saatleri AHM Başkanı tarafından belirlenir. Ayrıca 3 (üç) ayda bir Avukat Hakları Merkezi Kurulu toplanır. Üyelere bildirim, her türlü iletişim aracı ile yapılır.

 

Toplantı ve Karar Yeter Sayısı

Madde 14: Yürütme Kurulu toplantı yeter sayısı 6 (altı) olup, kararlar Yürütme Kurulu üyelerinin salt çoğunluğuyla alınır. Yürütme Kurulu, aldığı kararları her türlü iletişim aracılığıyla merkez üyelerine bildirir.

 

Üç ayda bir yapılan Avukat Hakları Merkez Kurulu toplantılarında ise yeter sayısı aranmaz. Yürütme Kurulu. 3 aylık dönemde yapılan faaliyetlere ilişkin kurula katılan AHM üyelerini bilgilendirir. Kurul üyelerinin tavsiye görüş ve eleştirilerini dinleyerek çalışma prensiplerini yapılacak faaliyetleri belirler.

 

Çağrı Üzerine Gidilen Görevler

Madde 15: Merkezin görev ve yetkileri dahilinde kalan ve meslektaşların çağrısı üzerine olay yerine intikali gerektiren durumlarda, Avukat Hakları Merkezi üyelerinden en az 1 (bir) kişi ile Yürütme Kurulu üyelerinden belirlenecek 1 (bir) kurul üyesi birlikte olay yerine giderek gerekli işlemleri yapar; tutanakları tutar. Zorunluluk halinde Yürütme Kurulu’nu belirleyeceği üyeler tarafından da tutanak tutulabilir.. 

 

 

 

 

 

 

VI. BÖLÜM

 

Mali Hükümler

Bütçe

Madde 16: Avukat Hakları Merkezinin gelir ve giderleri Baro bütçesinden ayrılan paydan oluşur.

 

Masraf ve İhtiyaçlar

Madde 17: Meslektaşların sorunları ile ilgili olarak Avukat Haklan Merkezi’ne başvuru yapabilmeleri ve Avukat Hakları Merkezi'nin etkin çalışabilmesi için gereken telefon, telefon hattı ve acil durumlarda olay yerine intikal için araç temini dahil diğer ihtiyaçlar imkanlar da göz önüne alınmak suretiyle  Baro tarafından ayrılan bütçe içerisinden karşılanır.

 

VII.BÖLÜM

Son Hükümler ve Yürürlük Son Hükümler

Geçici Madde 1: Yürütme Kurulu’nun seçildiği Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu toplantısını takip eden ilk toplantısında, Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Başkan ve iki yardımcısının seçimleri yapılır. Bu seçimle göreve gelen üyeler bu görevlerini bir dahaki Kocaeli Barosu Genel Kurulu'nu takip eden bir aylık süre içerisinde yapılacak toplantıya kadar sürdürür.

 

Yürürlük

Madde 18:  Bu Yönergenin yürürlüğe girmesi ile Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu’nca daha önce kabul edilip yürürlüğe konulan AHM Uygulaması İle İlgili İç Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Madde 19 :  (1) Bu Yönerge, Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu’nun 19.01.2022 tarih ve 3/19 sayılı kararıyla kabul edilmiş olup, Kocaeli Barosu Web Sitesinde yayınlanması ile yürürlüğe girer.

(2) Bu yönergenin hükümleri Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu tarafından yürütülür. Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde; 1136 Sayılı Avukatlık Yasası, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası ve diğer yasa ve yönetmeliklerdeki ilgili hükümler uygulanır.