YAŞASIN CUMHURİYET !

26.10.2019 - 2045
YAŞASIN CUMHURİYET  !

“ Kanun-i Esasi Encümeni, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda değişiklikler yapılmasıyla ilgili tasarının öncelikle ve derhal görüşülmesini teklif etti. “ Kabul” sesleri üzerine, tutanak okundu. Teklif, edildiği gibi öncelikle görüşüldü. Nihayet kanun, birçok konuşmacının  “ Yaşasın Cumhuriyet !” sözleriyle, alkışlarla kabul edildi.

29 Ekim 1923 tarihinde,  saat 20.30’da, Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet’in kabulü kararını verdi. 20.45’te de Cumhurbaşkanı’nı seçti.  ( Nutuk ) “

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kadar sade ve gösterişsiz biçimde anlattığı aslında, yüz yılı aşmış demokrasi geleneğinin devamı, Büyük Cihan Harbini atlatmış, işgal girişimcilerini sükutu hayale uğratmış, dahili ve harici bedhahları def etmiş, Türk Milleti’nin azim ve kararlılığının tezahürüdür. 

19 Mayıs 1919’da Samsun’da yanan kurtuluş ateşi, 29 Ekim 1923’de nihai amacına ulaşmış; ebediyen hür yaşamış milletimiz, hürriyetini hiçbir koşulda teslim etmeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. 

Kurduğu Cumhuriyet ile en kapsamlı çağdaşlaşma hareketini gerçekleştiren, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu mücadele de hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi ve ebediyete ulaşmış gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Milli egemenliğin ve demokrasinin zarar görmeksizin korunabilmesinin, en az kurulması kadar önem taşıdığının farkındayız. Bu nedenle özgürlüklere, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, eşit yurttaşlığa olan inancımızla Cumhuriyet Bayramımızın 96. yılını kutluyoruz. 
AV. BAHAR GÜLTEKİN CANDEMİR

KOCAELİ BAROSU BAŞKANI