YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERİMİZ

19.06.2019 - 2007
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERİMİZ

Uzun zamandır kamuoyu tarafından merakla beklenen “ Yargı Reformu Strateji Belgesi”  geçtiğimiz günlerde açıklandı.

  Bir hukuk kurumu olarak; adil yargılamanın, yasa önünde eşitliğin, hakim teminatının,  kısacası hukukun üstünlüğünün amaçlandığı her türlü çalışmanın destekçisi olacağız.

  Baromuz tarafından 29 Kasım 2018 tarihinde, Adalet Bakanlığına yapmış olduğumuz ziyarette mesleğimize dair sorunlar ve çözüm önerileri yazılı ve sözlü olarak sunulmuştur. Bu önerilerin büyük bir kısmının strateji belgesinde de yer aldığı görülmektedir.

  Strateji belgesi, hali hazırda bir niyet beyanıdır. Bizler yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığını amaçlayan çalışmaların niyet beyanı olmaktan çıkartılıp hızlı bir şekilde yasalaştırılmasını diliyoruz. Bu bağlamda, ifade özgürlüğünün geliştirilmesi, tutuksuz yargılamanın esas olması, hakim teminatının sağlanması gibi konularda siyasilerin iktidar veya muhalefet ayrımı gözetmeksizin hızla işbirliği yapmasını bekliyoruz.

  Artan hukuk fakülteleri ve öğrenci sayılarının mesleğimize olumsuz etkilerinin azaltılması için hukuk fakültelerinde eğitimin 5 yıla çıkartılması ve fakülteye girişte baraj uygulaması tarafımızdan da önemsenmektedir. Bunun yanı sıra eğitim kalitesinin arttırılması amaçlanmalı, gerekli kadro ve başarıyı sağlayamayan fakültelere bir takım yaptırımlar uygulanmalı, gerekirse kapatılmalıdır.

  Strateji belgesiyle “hukukta yeterlilik sınavı” adı altında hukuk fakültesi mezunlarının lisans eğitimleriyle ilgili meslek tercihi yapmadan bir sınava tabi tutulmaları amaçlanmaktadır. Avukatlığa kabulde, bu sınavda başarılı olacak kişiler arasından, baroların da dahil olacakları bir hazırlık süreci ile avukatlık sınavını getirilmesi şarttır.

Strateji belgesinde, stajyer avukatların, avukat yanında sigortalı çalışıp ücrete hak kazanabileceği belirtilmiştir. Bu durum kısa vadede stajyer avukatların staj yapacak büro bulmalarında zorluk yaşamasına neden olacaktır. Bu sorunun daha etkin çözümü için, avukat stajyerlerinin staj süresince sosyal güvenlik haklarının hakim - savcı adaylarıyla eşitlenmesi ve bu konuda TBB ve Adalet Bakanlığı tarafından ortak hareket edilmesini talep etmekteyiz.

Birinci kuşak insan haklarından sayılan savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılabilmesi ve yargının zorunlu unsuru olan avukata erişimin kolaylaşması amacıyla Avukatlık mesleğinde uygulanan KDV oranının düşürülmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda yapılacak yasal değişiklikleri bekliyor, strateji belgesini bu yönüyle de önemli buluyoruz.

Mesleki faaliyet alanlarımızın genişletilebilmesi ve vatandaşların hak kaybının asgari seviyeye çekilmesi adına, tapu işlemlerinin yürütülmesi, bazı sözleşmelerin düzenlenmesi ve bazı davaların yürütülmesi konusunda avukat ile takip zorunluluğu getirilmelidir.

Hakim teminatı Anayasal bir düzenleme olmasına rağmen günlük yaşamda hakimler kendilerini teminat altında hissetmemektedir. Coğrafi teminat da dahil olmak üzere hakim teminatı ile hakimlik mesleğinin bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanması hedeflenmelidir.

  Cezaevlerindeki yaşam koşullarının uygun hale getirilmesi, cezaevlerinde yapılan keyfi uygulamaların sona erdirilmesi, tutuklu ve mahkumlar için sağlık koşullarının iyileştirilmesi çalışmaları da bu strateji belgesine ve yapılacak yasal düzenlemelere eklenmelidir.

Hukuk devleti ilkesinin tüm mekanizmaları ile hayata geçirilmesi; daha fazla adalet, daha fazla demokrasi, daha fazla savunma hakkı ve daha fazla ifade özgürlüğü ile gerçekleştirilecektir. İnsan haklarının ve hukuk devletinin evrensel ölçütlere ulaşması için hukukun ve mesleğin sorunlarına yönelik çalışmaların katılımcı şekilde yürütülmesini sağlayan Adalet Bakanlığına, Türkiye Barolar Birliğine ve tüm Barolarımıza teşekkür eder, çalışmaların hızla yasalaştırılmasını ve uygulamaya dönüştürülmesini dileriz.

 Saygılarımızla.

 

KOCAELİ BAROSU