ŞİDDET İLKELLİKTİR

25.07.2019 - 1696
ŞİDDET İLKELLİKTİR

Bu sabah Derince ilçemizde yaşayan  Nuray  ANAR kardeşimizin  eski eşi tarafından hunharca katledilişi haberi ile uyandık.

Yaşam hakkını hiçe sayan kadını birey olarak görmeyen adeta  kendine tabi kılmaya çalışan bu ilkel zihniyeti kınıyoruz.

Yasalar karşısında eşit bireyler olan kadınların hayatlarını özgür ve güven içinde sürdürmesini sağlamak devletin temel görevidir ve şiddetle mücadelede daha kararlı politikalara ihtiyaç olduğu ortadadır. Bu hem  kadını birey olarak görmeyen anlayışı sonlandıracak  her yaşta bireye yönelik toplumsal eğitim politikaları ve hem de cinsiyetçi şiddeti durdurmaya yönelik şiddetle mücadele politikalarını hayata geçirmekle mümkün olacaktır.
Daha bugün kentimizde bir kadın gündüz vakti sokak ortasında  hakkında koruma kararı olmasına rağmen canice katledilmiştir. Yaşam hakkı korunması gereken en temel haktır ve devlet bunu sağlamak için gerekli güvenlik ,eğitim, sağlık politikalarını daha çok güçlendirecek şekilde yapısal değişiklikleri ivedilikle yapmalıdır.
Bugün bunu başaramadığımızı görmekten dolayı üzgünüz.

Ülkemiz kadına yönelik ayrımcılığı ve ev içi şiddeti önlemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesinin ilk imzacılarındandır. Bazı basın yayın organlarında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karsi Şiddetin Önlenmesi Yasasına karşı oluşturulan haksız kampanyanın  aslında çağdışı ve  günümüz gerçeklerden uzak olduğu da  açıktır. Bugün artan şiddet vakalarına  karşı  mağdurları koruyucu  ve şiddeti önlemeye yönelik daha fazla caydırıcı önlem almak gerektiği açıkça ortadadır.  
Kadına,  Çocuğa ,ve korunması gereken kadın yada erkek risk altındaki her bireye  yönelik   artan şiddetin nedenleri  bilimsel yöntemlerle incelenmeli ve huzur ve güven ortamında insanca yaşamak için toplumun her kesimini içine alacak mücadele yöntemleri  oluşturulmalı  çatışma ortamındaki bireyler için Psikolojik destek, rehabilitasyon çözümleri dahil gereken her destek ve önlem ivedilikle  yaygınlaştırılmalıdır.
.
Kocaeli Barosu olarak merhum Nuray ANAR’a Allah'tan rahmet geriye kalan yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.Bu menfur olay nedeniyle verilecek hukuk mücadelesinde onların yanındayız. Toplumsal barışın ,hukukun hakim kılınması ve şiddetin önlenmesi , kadına ve korunmaya muhtaç her bireye karşı yönelen hak ihlalleriyle  mücadeleye dün olduğu gibi bu gün ve bundan sonra da devam edeceğiz .

Kamuoyuna saygıyla sunarız.