LOZAN ANLAŞMASI’NIN 96. YILI KUTLU OLSUN

24.07.2019 - 11287
LOZAN ANLAŞMASI’NIN 96. YILI KUTLU OLSUN

Mondros Mütarekesi sonucunda esir düşen ulusumuz,  Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde cephelerde kazandığı Kurtuluş Savaşı zaferini 96 yıl önce bu gün Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasıyla diplomatik alanda da taçlandırmıştır.

Lozan Antlaşması,  Misak’ı Milli de yer alan milli sınırlarımızın tüm dünyaya kabul ettirildiği; kapitülasyonların kaldırılmasıyla Kurtuluş Savaşımızın tam bağımsızlık idealinin gerçekleştirildiği tarihi bir belgedir.  Bu antlaşma ile Sevr Antlaşması sona erdirilerek dış ülkelerin iç işlerimize karışması engellenmiş,  devletimiz eşit ve bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Lozan Antlaşması emperyalizm altında ezilen birçok ulusun kurtuluş mücadelesine de umut olmuştur.

Lozan Antlaşması ile Kurtuluş Savaşımız siyasi olarak da sona ermiştir. Bu nedenle Cumhuriyetimizin  ilanının da müjdecisi olmuştur.

Lozan Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Nutuk’ta  “Türk Milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr anlaşması ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir “  bir belge olarak tanımlanmıştır.

Lozan Antlaşması Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesi sonucunda hala yürürlüktedir. Yürürlükte olan en eski antlaşmalarından birisi olması özelliği ile de dünya tarihi bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş, laik, demokratik bir hukuk devleti olması yolunda çok kıymetli bir adım olan Lozan Anlaşmasının 96. Yılını kutluyor;  Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve başta Lozan Barış Antlaşmasını imzalayan ismet İnönü olmak üzere silah arkadaşlarını şükranla anıyoruz.