BAROLARIN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKKINDAKİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

14.08.2020 - 1869
BAROLARIN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKKINDAKİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

 

 

 

                                                                                    KOCAELIBAROsu logo yeni vektörel.jpg

 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU

VE BAROLARIN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HAKKINDAKİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

 

 

İstanbul Sözleşmesi, şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması için devletlere yol haritası çizen ve atılması gereken somut adımlar konusunda kılavuzluk eden uluslararası bir sözleşmedir.

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve bugüne kadar 45 ülke ve Avrupa Birliği’nin imzaladığı sözleşmeyi ülkemiz ilk imzalayan ve onaylayan ülkedir.

Son yıllarda kadına karşı şiddet katlanarak artmışken ve biz alanda çalışan Barolar ve Kadın Hakları Merkezler/ Komisyonları olarak İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 Sayılı Kanunun etkin olarak uygulanması için taleplerimizi ifade ederken; ne yazık ki İstanbul Sözleşmesi aleyhine algı oluşturularak İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilme hususunun tartışılmasını büyük bir kaygıyla izlemekteyiz.

İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi söylemi bile şiddeti arttırıcı bir etki yaratmakta, kadınları şiddete karşı korumasız kılmaktadır.Sözleşmeden imzanın çekilmesikadınları, çocukları şiddete açık hale getirecek, devlete başvuranların önü kesilecek; bundan kadınlar, çocuklar olumsuz etkilendiği kadar ülkemizin dış dünyadaki itibarı da zedelenecektir.

Kadın kazanımlarını geri götürecek, kadının insan haklarının ihlaline yol açacak, kadını özgür birey olmaktan uzaklaştırıp ayrımcılığa muhatap hale getirecek, kadının kazanılmış yasal haklarını zedeleyecek hiç bir girişimi kabul etmiyoruz.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ihtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 Sayılı Kanunun etkin bir şekilde, tavizsiz uygulanmasıdır.

Bir kere daha yetkililerden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan; İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi söylemlerinden vazgeçmeleri, artan kadına yönelik şiddetin önlenmesi için etkin ve kararlı politikalar oluşturmalarını, kadın hakları mücadelesinde önemli işlevleri olan sivil toplum örgütleri, meslek odaları ile birlikte koordineli çalışmalarını beklediğimizi belirtiyor, kadınların kazanılmış yasal haklarını tehdit eden söylem, davranış ve değişikliklere imkan sağlamamalarını talep ediyoruz.

Biz Barolar ve Kadın Hakları Merkezler/ Komisyonları olarak kadının insan haklarının ihlaline yol açacak her türlü girişimin karşısında olacağımızı ve kadına yönelik şiddeti önleme mücadelemize dayanışma ruhuyla devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla iletiyoruz.

TÜBAKKOM (Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu)                                         KOCAELİ BAROSU BAŞKANLIĞI