BAROLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

11.05.2021 - 2213
BAROLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

İsrail’in, Mescid-i Aksa’da gerçekleştirdiği bu saldırıyı kınamak, bu saldırının karşısında durmak; hukuka aykırılığın, savaş suçunun, insan hakları ihlallerinin karşısında durmak demektir.

Kudüs sorunuyla ilgili özellikle 1967’den bu yana BM’de alınan çok sayıdaki kararda; “Kudüs’ün uluslararası bir statüye sahip olduğu, İsrail’in Kudüs’ü işgalinin tanınmadığı, İsrail’in şehrin statüsünü ihlal eden bütün girişimlerinin geçersiz olduğu” sürekli olarak tekrarlanmıştır. Lakin BM tavsiye-uyarı-kınama gibi kararlarının yanında sürece yalnızca tarafları müzakereye davet ederek müdahil olmuştur. Oysaki BM’nin sürekli olarak tarafları uzlaşmaya davet etmek yerine, gerektiğinde yaptırım uygulayabilecek şekilde sürece daha etkin dâhil olması gerekmektedir. Kısacası BM’nin sadece birtakım kararlar alarak sorunun adil bir şekilde çözülmesini sağlayamadığı açıktır; yapılması gereken, bu kararların uygulanmasını mümkün kılacak adımlar atmaktır.

İsrail bu insanlık dışı saldırısı ile taraf olduğu Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni, bağlayıcı BM Güvenlik Konseyi Kararlarını, savaş bölgelerinde ve işgâl altında yaşayan sivilleri korumayı taahhüt eden 1949 Cenevre Sözleşmelerini, İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi’ni ihlâl etmektedir.

İsrail devletinin 4 gündür Mescidi Aksa’ da sivil halka karşı saldırıda bulunması, İsrail’in bir devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi davrandığını da gözler önüne sermektedir. İsrail, Filistin topraklarında insanlık suçu işlemektedir.

Hatta BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin ifade ettiği gibi, Kudüs’te yaşananlar insan hakları ihlalinden öte tam anlamı ile bir savaş suçudur.

İsrail kolluk kuvvetlerinin, sivil halka karşı kullandığı orantısız güç, İsrail’in hakkı olmayan yere tecavüzü ve müdahalesi kabul edilemez.

Evrensel tüm hukuk metinlerinde güvence altına alınmış yaşam hakkını, din ve vicdan özgürlüğünü, ibadethane dokunulmazlığını hiçe sayarak saldırıda bulunan İsrail devletini kınamak bırakın her hukukçunun her insanın boynunun borcudur.

İsrail devleti uluslararası kararlara, sözleşmelere saygı duymasını öğrenmeli, buna aykırı davranışlarının hesabını da uluslararası arenada vermelidir.

İsrail’i işgal ettiği Filistin topraklarındaki yasadışı uygulamalarını sonlandırmaya ve bölgede gerginliği  ve hukuksuzluğu artıracak   hareketlere son vermeye davet ediyoruz .

4 gündür ,İsrail’in , Filistin halkına karşı sürdürdüğü    ve insanlıkla  ,  uluslararası teamüllerle, savaş hukuku ile bağdaşmayan  , bu haksız saldırısının  uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırılığını hep birlikte dile getirmekle İsrail devletinin hukuk ve insanlık dışı bu saldırısını aşağıda imzası bulunan baro başkanları  olarak şiddetle  kınıyoruz.

1.ADANA BAROSU BAŞKANI

2.ADIYAMAN BAROSU BAŞKANI