ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ’NDE DERS VEREN ÖĞRETİM ELEMANLARININ FAKÜLTE İLE İLİŞİKLERİNİN KESİLMESİ HAKKINDA

09.10.2019 - 1918

2012 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders veren öğretim elemanları Dr. Melike Belkıs Aydın'ın ve Dr. Barış Işık'ın fakülte ile ilişikleri kesilmiştir.

İlişiklerin kesilmesine, Rektörlük tarafından akademisyenler hakkında açılan idari soruşturmalar gerekçe gösterilmiştir. Ancak Aydın ve Işık’ın bu soruşturmalardan haberleri bulunmamakta olup kendilerine sözü edilen soruşturmalara ilişkin hiçbir tebligat yapılmadığı gibi verdikleri bir savunma ve aldıkları bir disiplin cezası da bulunmamaktadır.

Yıllardır hukukçu yetiştirmek için yoğun çaba harcayan, görevlerini özveri ile yerine getiren saygın bilim insanları olan bu iki akademisyenin haberleri dahi olmayan gizli soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevlerine son verilmesinin, adı hukuk fakültesi olan bir kurumda yaşanması ise son derece üzücü ve endişe vericidir.

Ne yazık ki bir süredir üniversitelerde liyakat yerine başka kriterler aranmakta olup Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi de süreci bu şekilde yönetmektedir. Fakülteye kısa bir süre önce başka üniversitelerden gelen ve şubat ayında göreve başlayan idarecilerin atama biçimi hukuken son derece sorunludur.

Fakültede bu aşamadan sonra sorunlar giderek artmaya başlamış, Dekan vekili tüm bölüm başkanlıklarını ve üç anabilim dalı başkanlığını kendi uhdesinde toplamıştır.

Gelinen aşamada, hukuki bir dayanağı bulunmaksızın iki akademisyenin fakülteden ilişiklerinin kesilmesine varan bir süreç söz konusudur.

Hatta durum öylesine vahimdir ki fakültedeki Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’ndaki tek akademisyen olan Dr. Melike Belkıs Aydın yerine, Hukuk Felsefesi derslerini vermek üzere Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım görevlendirilmiştir.

Yetişmiş hukukçu bilim insanlarının hukuk fakültelerinden uzaklaştırılıp yerlerine ilahiyatçı alınması, hukuk eğitimin geldiği vahim noktayı göstermektedir ki, bu durum laik, bilimsel eğitim bakımından kesinlikle kabul edilemez.

Hukuk fakültelerinde eğitim konusunda yaşayacağımız sıkıntılar ülkedeki adalet ihtiyacımız ile yakinen ilgilidir. Barolar olarak, avukatlık mesleği ve yargının yaşadığı sorunların hukuk fakültelerindeki eğitimden bağımsız olmadığını düşünmekteyiz. Geleceğin avukatları, hakim ve savcılarını yetiştirecek olan Hukuk fakültelerindeki eğitimin niteliği, yargının her aşamasındaki hukukçuları da adalete ulaşmaya çalışan yurttaşları da ilgilendirmektedir.

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki endişe verici durum biz aşağıda imzası bulunan baroları kaygılandırmaktadır. Bu nedenlerle Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yaşanan hukuksuzluğa son verilmesi ve Dr. Melike Belkıs Aydın'ın ile Dr. Barış Işık'ın bir an önce görevlerine iade edilmeleri gerekmektedir.

Konunun, hukuki ve idari sürecinin her aşamasında takipçisi olacağımızı da kamuoyuna saygıyla bildiririz.

•Adana Barosu Başkanlığı

•Amasya Barosu Başkanlığı